meh follow meh

Thursday, June 24, 2010

ucapan untuk si lela

nolela..selamat kmbali yek ke politknik tcinta...ni da sem 5..ha..
kasi wt butul2.xmo men2...
sekembalinya kdalam utang tu,gat,jgn terbawak2 gaya hidup kl..
wat2 la cre kmpg sket yer..


cerita sitarantula kuning

haltcut ae111 blacktop..
selepas "TARANTULA" aku meragam kt smpg rengggam mgu lpas,
abam edy toyol prefer aku tok bumps! sejibik blacktop ae111..
byk sgt problem njin lme 2..
setelah mmbodek bondetecinte,
aku da dapt rse aura2 blacktop yg aku idam2 kan slame nie...


lgkah ke 2 ialah mndaptkn cable plug nology..
hahaha bru la vtec duk blakg mcmnikan..
HUAHUAHUHAUHUHAHUHAUHHUA
duit menceritakan segalanya..dan apabila mulut tak berkata2,maka pedal minyak dihenjut smpi klantai..



laporanharian/taran/24.6/10

Tuesday, June 22, 2010


soalan pertama : adakah anda rasa anda hot ?
ye aku memg hot!
tersgt hot!!!
hahhaha....

soalan kedua : upload wallpaper yang anda guna sekarang

soalan ketiga : cerita pasal wallpaper tersebut
same mcm cik lela..
my header blog..
aku wt sndri tnpe bntuan cik lela yg kedkut...
peace mok~~~~
soalan keempat : bila kali terakhir makan pizza
2 taun lpas..2 pn makan sbb owg blanje..
aku memg x suke pizza ni..
kalo owg blanje pn makn sbb nk jge aty owg 2!
soalan kelima : lagu paling latest anda dengar
yuna~
decorate

soalan keenam : apa anda buat selain menyelesai tag nie
tgah tgu c lela sidai bju!
tgu azik datg amek aku..
soalan ketujuh : selain nama sendiri anda dipanggil nama apa
mamoo!
gmok..
mamoo ni mse kt poly..dowg gat aku asal pineng..
gmok 2......cik lela sowg jek..

soalan kelapan : tag lagi lapan orang
lela
miwa
ain
ita
hazeq caprio
ika nordin..
am
ika nordin..
anisserrena

follower aku pn bru 11 owg..nsib la..aku ltk jew..

soalan kesembilan : siapakah orang no.1 kepada anda?
cik lela..kekasih saye!

soalan kesepuluh : katakan sesuatu kepada orang no.5
hazeq kaprio sengal..

soalan kesebelas : no.3 ade hubungan dengan siapa?
ain 2?haha..
aidil!!
tq lela...
ko gat aku tataw ke ain ha?
soalan keduabelas : bagaimana pula dengan no.4
ahahaha no 4 si ketot ni?
ita..
pemalu dan penyegan..
ttapi hkikt yer die garang wlaupn kecik!!
hahaha...peaace ta!

soalan ketigabelas : pesanan kepada orang no.6
kpd cik atika nordin,kwn aku dr darjah 6 dlu,mrangkap jran blakg uma aku.
kalo ko msk2 2,ulo2 la kt pntu blkg yek..
hahaha

soalan keempatbelas : kata-kata cinta untuk orang no.2
cinta penye..tgk awek aku kt no 1 tu..
mampuih kang kne sepak bontot aku..

soalan kelimabelas : adakah no.7 dan no.8 ade persamaan
ntah ler..no 8 2 aku xpnh jmpe g..

soalan keenambelas : nyatakan 5 perkara yang anda tahu tentang orang yang mengetag anda
awek aku..
die comel..
garang dan kuat mgamuk,
tetapi manje..
aku syg die,,
die syg aku..
die sampai mati..
hahahaha
soalan ketujuhbelas : perasaan anda semasa wat tag nie
penuh ati2 sebb mnjage aty semua pihak..
hahaha

soalan kelapanbelas : adakah anda tahu bahawa si razman itu sengal?
owh.razman..kwn aku yer bapak..
die bawk lori petronas,..
2 mgu lpas kne tgkap pasal bli no ekor kt kdai aseng..
tah la..dgr2 bpk die d kwen lain.,.
x smpt tye g..
soalan kesembilanbelas : gay or less?
gilo...
normal kot..)

Saturday, June 19, 2010



pesanan mak kite;p


mak saya penah cakap..
"ko kalo org wt ko,ko lntkan aje,jgn peduli.."
"INGAT,HIDUP NI MACM RODA"
"kjap kat atas kjap kt bawah"
kalo ko da kt atas 2,jgn takbur sgt..
ape mak cakp 2 sume btol..
ape yg mak xsuke 2 adelah sbb nye..
ingt,ko pn akan ade kt bawah..ko tak tw ble...
kalo mase ko berada kt atas,jgn ludah org dibwh ko.
nanti die balas blek..
dgr ape mak kte..
ati seorg ibu ni len ngah..
kalo mak kte x 2,
jgn la ko buat..buruk padah nnti..
mak tgk antre ko along gan adiek,
ko memang lain sangat.
ko paling degil dri kecik dulu..
mak kate x pn ko wt jgak..
mak xnk susah yg mak rase dulu anak2 mak rase..
ape yg ade kte rase sesama..
xdapt byk sorg sikit..
sekarang ni,
mak along ko gan adek..
2 je yg ade..
ape yg ade ni kte jamah sorg sket..
2 je mak nk cakap..
ingt je pe mak cakap 2..
jgn pntgkan dri sndri..
jgn takbur ble kite seng...




pesanan dri bundaku(rozi bte abdullah)
19june2010
sabtu

tq wahai si gumukku..
walaupn aku x brape nk ngerti apebenda award nie,
aku amek jgak sbb nk bg meriah
blog haku..


M: Adakah anda happy sekarang?
hepy la jgak.

M: Kenapa anda happy?
sbb kereta saya rosak dan akan dapat kan yg baru!!

M: Apakah benda yang boleh membuatkan anda happy?
norlela abd majid yg sgt gemuk dan cumel;))

M: Pernahkah anda menerima tag?
ni first tyme ;))

M: Nyatakan warna yang anda suka?
kunin2 ;))

M: Beritahu 9 orang yang anda mahu tag??
1.?
2.??
3.???
4.????

MTuliskan sesuatu tentang orang yang anda tag.
smoga kta jumpe didunia realiti ;))

M: Adakah anda happy dengan apa yang anda ada?
alhmdla..sya sgt la hepi wktu nie..
sy hepi sobab.,
sye ade lela
lela sy comel
lela syg sye
sye syg lela ;))
hakkx3

Sunday, June 13, 2010

brkenaan dgn blog saya.


xbest la blog ni::fadzlie say=g mam r ko..pe ko sibok
byk entry pasal kete je::fadzlie say=da aku minat nk wt cne.xkan aku nk cte pasal tdung plak..
asal folower x ramai?::fadzlie say=da dowg xnk follow.xkan aku nk pkse..
cbe la wt entry mnarik sket::fadzlie say=ko nk bce..xnk p main jauh2
orang bg pndapat tamaw dgr!::fadzlie say=pndapat ko buduh
ade ke org ske gan blog awk ni?::saya xkesa ade ke x..kalo ade alhmdla..kalo xde nk wt cmne?xkn nk pkse?sory beb..

kesimpulanya,blog ini dihasilkan mengikut kretiviti tuan tanah blog ini iaitu Dato' Mohd Fadzli bin Mohd Arifin..oleh yang sedimikian,dato fadzlie tidak perlukan kritikan yang 'mmbunuh'.hanya kritikan yang mmbina sahaja akan dtrima..tq.


(sangat seronok mnjadi seorang yg perasan da gilak kuasa.try ler...)

malam minggu..

captured by m.arief rahman..

malam minggu di danga bay..


selagi petrol msih ada..
selagi itu...


video

Sunday, June 6, 2010

huh!!

chegita orang seberang<<<>>>

Sejak turun temurun, malaysia yg dahulu nya d kenali sbg Tanah Melayu merupakan tmpt persinggahan org2 indonesia yg juga d kenali sbg org jawa.
Sehubungan dgn itu, byk la name2 jawe yg tercipta di tanah Melayu sejak zaman pendudukan Parameswara lagi..

jadi d cni ak nk bg la cket tip pd korunk.. mane yg hndak berkawin ataupn berkeinginan utk berkahwin pd masa akan dtg. Sila ler bc topic yg br ak forward kn nie...

"Pilihan nama jawa yang bagus2 diperturunkan....."

Kalau kawin dgn Jawa, eloklah guna nama ini untuk anak... Pilihlah yg anda berkenan:-



Pandai tanam bunga, diberikan nama - Rosman.

Pandai membaiki kereta, namakan - Karman

Average dalam golf - Parman

Pandai dlm penulisan - Suratman

Gagah perkasa - Suparman

Boleh mendengar sambil berjalan - Wakiman

Selalu bertanya - Azman (loghat jawa bunyi Asman)

Pandai buat kuih - Paiman

PakarYg suka main daun terup poker -Pokerman

Pakar jualan - Salman

Pakar pasal alam sekitar - JASman (Jab. Alam Sekitar)

Pandai melukis, tulis sajak, nyanyi lagu - Saniman

Doktor gigi - Sugiman

Supaya cepat naik pangkat - Yasman

Bakal kaki pukul dan dera orang - Deraman

Yang ada darah Bengali - Manbai

Pandai organise skim cepat kaya - Pakman (Te' Lo)

Mat rock - Rokman

Yg brader2... - Braderman.

ABesh da....

WASIAT RASULULLAH MUHAMMAD SAW (bagian-II)

Allah SWT berfirman didalam Al-Qur’an Surat Al-An’am Ayat 152-153

Dan janganlah kamu mendekati harta anak yatim kecuali secara lebih baik, sampai mereka telah mencapai usia dewasa. Sempurnakanlah takaran dan timbangan secara adil. Tiada Kami bebani manusia kecuali sekedar kesanggupannya. Dan jika kamu mengatakan sesuatu, katakanlah secara adil meskipun itu terhadap kaum kerabatmu sendiri, dan tunaikanlah janjimu kepada Allah. Demikianlah perintah Allah kepadamu supaya kamu menjadi ingat. Dan sesungguhnya (yang Allah perintahkan) ini adalah jalan-Ku yang lurus, maka ikutilah; dan janganlah kamu ikuti jalan-jalan yang lain, karena jalan-jalan itu mencerai-beraikan kamu dari jalan-Nya. Demikianlah perintah Allah kepadamu agar kamu bertaqwa.

Pertama, kita dilarang mempergunakan secara sembarangan harta anak yatim yang berada dalam pengawasan kita. Dan kitapun diperintahkan untuk mengembalikan harta anak yatim yang dititipkan kepada kita sesegera mungkin manakala ia telah cukup dewasa. Imam Abu Hanifah berpendapat bahwa hendaklah kita menunggu lebih lama lagi, sampai anak-anak yatim itu memiliki kemampuan untuk menyelenggarakan urusan mereka sendiri. Meskipun demikian, Kita harus sudah menyerahkan kembali harta mereka sebelum mereka mencapai usia 15 tahun, kecuali anak yatim itu secara mental terbelakang. Sebagian ulama berpendapat, sebaiknya harta anak yatim dialihkan kepada lembaga peradilan yang berwenang menunjuk seseorang yang bersifat amanah untuk mengawasi penggunaan harta anak yang sedemikian.

Allah SWT berfirman didalam Surat An-Nisaa’ Ayat 6,

Ujilah anak yatim itu sehingga cukup umurnya (baligh)untuk nikah. Jika kamu anggap mereka telah berakal (pandai memelihara harta), berikanlah harta itu kepadanya.

Jadi, cukup umur saja bukanlah syarat yang cukup. Harus pula terpenuhi syarat kemampuan untuk menangani urusannya sendiri. Allah SWT juga berfirman didalam Surat An-Nisa Ayat 10:

Sesungguhnya, orang-orang yang memakan harta anak yatim secara aniaya, mereka itu hanyalah memakan api kedalam perut mereka, dan kelak mereka akan dibakar didalam Neraka.

Selanjutnya, Allah SWT juga memerintahkan kita untuk menyempurnakan takaran dan timbangan dengan cara adil. Umat Nabi Syu'aib AS dibinasakan oleh Allah SWT akibat melanggar perintah ini. Kita dapati peringatan keras didalam Al-Qur’an terhadap orang-orang yang berbuat curang ketika menimbang. Perhatikan pula bahwa, tidak berlaku adil dalam suatu pekerjaan adalah termasuk juga didalam pengertian tidak melakukan penimbangan secara benar. Maka setiap orang harus melakukan upaya terbaik untuk memenuhi perintah ini. Jika saja kemudian masih ada hal yang diluar kewenangan/kemampuannya, maka itu bukanlah kesalahannya. Suwaid bin Qais RA meriwayatkan bahwa, Rasulullah SAW bersabda: Timbanglah dan imbuhkanlah sedikit lebihan” (Abu Dawud dan Tirmidzi)

Jabir juga meriwayatkan bahwa Nabi Muhammad SAW bersabda, “Semoga Allah SWT melimpahkan kasih-sayang-Nya bagi penjual yang baik hati memberi sedikit lebihan dari takaran yang semestinya, dan bagi pembeli yang berbaik-budi merelakan bila barang yang dibelinya sedikit saja kurang dari takaran yang semestinya.” (Bukhari)
Perintah Allah SWT berikutnya adalah, kita harus menyampaikan yang benar meskipun terkait dengan masalah saudara dekat.

Rasulullah Muhammad SAW bersabda, “Memberikan kesaksian dusta adalah serupa dengan mengadakan sekutu bagi Allah SWT.” Pernyataan demikian beliau sampaikan dengan tiga kali pengulangan dan dilanjutkan dengan mengumandangkan Firman Allah SWT (Surat Al-Hajj Ayat 30-31):

Maka jauhkanlah dirimu dari kotoran menyembah berhala dan jauhkanlah dirimu dari perkataan dusta. Sembahlah hanya Allah dan janganlah menyekutukan-Nya.” (diriwayatkan oleh Abu Dawud, Tirmizy, dan Ibnu Majah)


Friday, June 4, 2010

jom p pantai!

view dr challet.view yg kurg cntik disbbkan photograper yg lemau
kawasan jety sesuai tuk kaki pncing
pantai tg balau trltak 40km dr bndr kota tgi..bley pg gan nek bas,teksi o lorry..
condition tmpt ok,mura..makan pn....ok la...
ade 2 choice,samada nk kemah o challet..
so far,tmpt ni memg terbek la..
kalo ade yg nk pg..aku le jd pmandu plancong korg.(tanpa bayaran)
kalo ade yg berminat,jus kol o sms aku...
aku le tlg arange kan yer..

engine management

malam ni telah dilakukan kerja2 sentuh atas (touch up) pada nadi tarantula..susah gak nk manage enjin nie..dgn kpakaran yg tlah diimport khas dri kolompo,insyallah dapt di tuning silvertop aku..
esok pg akan berlepas ke pulau besar tmpt acara brlangsung..treler pn da stanby tok angkut tarantula aku..
tlg la jgn malukan aku kali ni..

laporanterkini@mytarantula.org

Wednesday, June 2, 2010

caturan hidup saya...

10.00 pagi:bangun,bsuh mke,bkak tudung saji(riki lauk)
11.00 pagi:siap mandi hisap rokok.
fikirkn ape2 urusan yg perlu setelkan pde hri tersbut
11.3o pagi:brtndak mngikut jadual
12.00 tghri:dok dpan uma tgk bas dak sekolah lalu
1.oo ptg:bkk laptop.on 9.tgk forum.ym gan awek saye.
4.oo ptg:tgu on call dr azek ataw cet,mnentukn aktvti @ halatuju
7.oo mlm:blek uma mandi2.stanby mase tok insan tercinta.(noorlailaabdmajid)
8.00 mlm:dok bgayut xpn skype mahupn ym
9.oo mlm:spent quality time wif my lovly mom
10.00 mlm:riki lain tgu mak tido
11.00 mlm:start kete p mamak
12.00 mlm:mase tok kwn2 saye smpi kol 2
2.00 pagi:tyme tok privacy sye..(on9,muvie,songs,etc)

separuh mase akan diluangkn untk sayangkuh noorlaila..
care terbaek apabla sorg di selatn da sowg g kt tengah

5,6 june 2010.(autokhana)

lokasi:tempat letak kete kipmart kota tinggi
masa:2 petang
tiket:free
*datang bwk pyung kalo xmaw hitam

awl jan hari tu,sye mncuba nasib walaupn da tw yg aku kala.myb mse 2 xdapt restu dr mak kot..awek pn mgkin gak..hehe..p skrg mak sye da bg green light tok join event ni..
bbekal kan ilmu kt celah prot,arap gat dapt pg smpi final...
zik,boyan,wan,arip...
kalo aku dapt kalakan honda biru 2,aku pyung kowg breakfast kt mc d..hehehe
pde noorlaila,kamu jgn wsaw..bhagian tok kamu tetap ade..hehehe.demi menjalankan dasar kerajaan tok melahirkan belia yg sihat,haaa,....mari mai la...
ni..wa kasi tw...tarajuai ya tw...hahaha

ni ade la sala seorg dr jokey abf 6505..walaupun gemok,ia tetap di hati